Subscribe to RSS
banner

Lajme back to homepage

Kreu i PBDNJ-së, Vangjel Dule, i ftuar në Forumet UET me temë “Reformizmi vs Populizmi” Kreu i PBDNJ-së, Vangjel Dule, i ftuar në Forumet UET me temë “Reformizmi vs Populizmi”

Kreu i PBDNJ-së, Vangjel Dule, ishte i ftuar në Forumet UET me temë Reformizmi vs Populizmi, ku bashkëbisedoi me studentë dhe pedagogë të Universitetit Europian të Tiranës mbi situatën aktuale politike dhe pozicionimin e tij në krah të opozitës

PBDNJ-ja është një parti që përfaqëson të drejtat e minoriteteve në vend dhe ka një lidhje të fortë me minoritetin grek në veçanti. Si profil partie do të mirëkuptohej qenia e saj në qeveri, pavarësisht se cilit krah politik i përket qeveria, por kreu i kësaj partie Vangjel Dule ka zgjedhur të jetë në opozitë dhe të mbështesë protestën e iniciuar nga Partia Demokratike në situatën aktuale. Dule i ftuar në Forumet UET nën moderimin e pedagoges Belina Budini, i bëri një skaner situatës ku ndodhet opozita dhe politika në prag të zgjedhjeve të reja parlamentare duke theksuar se mungon besimi se këto zgjedhje do të jenë të lira dhe të ndershme. I pyetur për rolin e ndërkombëtarëve në këtë situatë, Dule ka zbuluar një fakt që nuk ishte artikuluar më parë publikisht; një propozim që ka ardhur nga përfaqësues diplomatikë për partitë e vogla aleate të PD-së. Sipas tij iu është propozuar që të futen në zgjedhje edhe pa PD-në pasi kjo do t’u jepte mundësinë të shtonin fuqinë e tyre elektorale dhe mandatet e tyre në Kuvend.

Çfarë qëllimi apo funksioni kryeni ju si parti kur është shumica që ka deputetë që vijnë nga shtresat që ju pretendoni të përfaqësoni? A nuk ju rrëzon kjo?

PBDNJ pavarësisht që i mëshon aspektit të të drejtave të njeriut dhe të minoriteteve, nuk është një parti me bazë teknike. Nuk është një parti që përfaqëson ekskluzivisht pjesëtarët e minoritetit grek apo të minoriteteve të tjera. Është një parti e cila ka këtë veçanti, por në të njëjtën kohë ka një axhendë e cila fillon që me çështjet ekonomike financiare të vendit, me çështjet e mbrojtjes apo politikës së jashtme. Rrjedhimisht të qenit shumë e interesuar dhe e fokusuar në realitetin e të drejtave të minoriteteve në vendin tonë, nuk do të thotë se është një parti ekskluzivisht e tyre. Është një parti si gjithë të tjerat, në një kohë që disa parti mund të kenë çështjet ekologjike në një këndvështrim më të veçantë, ne kemi dimensionin human. Në lidhje me faktin se aty ku ne kemi mbështetjen më të madhe në grupet e minoriteteve, ka edhe përfaqësues të tyre që janë me forca të ndryshme politike, personalisht nuk e kam parë kurrë nga verbëria e interesit partiak dhe nuk kam qenë ndër më luftarakët kundër tyre, sepse nuk mund të pretendosh që të kesh një mbështetje në përqindje që u qasen totalitarizmit në një komunitet. Ka edhe aty mendim ndryshe, qoftë për të drejtat e tyre dhe mënyrën e garantimit të tyre, qoftë për çështje të tjera që preokupojnë. Aty ku më shqetësues është momenti që këta përfaqësues në vend që të jenë në rolin e ambasadorit dhe të misionarit të të drejtave të këtyre komuniteteve, pranë partive të pushtetit dhe aq më tepër kur këto parti janë në qeverisje, shndërrohen në të kundërtën. Në misionarë të interesave të partive të mëdha apo të qeverive, të kohëve të ndryshme, me qëllim që të paralizojnë përpjekjet e këtyre komuniteteve në betejën e tyre, për të marrë të drejtat që iu takojnë. Janë dy realitete të cilat janë të ndryshme, ku të parin do ta mbështesja me gjysmë zëri dhe për të dytin do isha kategorikisht kundër.

Ju keni një lloj beteje të fshehtë me ta?

Në politikë nëse nuk ke beteja të fshehta do të thotë që nuk je në politikë. Rrjedhimisht është një betejë e tillë, nuk do më pëlqente në asnjë rast që këta përfaqësues të dilnin nga roli periferik në jetën politike, të një minoriteti dhe të eklipsonin rolin që luan partia PBDNJ, e cila luan rolin e një force kryesore në hapësirat ku jetojnë anëtarët e minoriteteve.

Një përshtypje nga ana e juaj mbi paktin e reformizmit politik që ka hartuar UET…

Në një kohë që nuk mund t’ju them kush do të jetë fituesi i zgjedhjeve të ardhshme, nuk mund të parashikoj, mund t’ju them me siguri të plotë kush është humbësi. Dialogu është humbësi. Sërish në vendin tonë do të shkojmë në zgjedhje me kryefjalë, do të jenë zgjedhje të lira të ndershme apo do të jenë zgjedhje të manipuluara. Ky debat do të vazhdojë para, gjatë dhe pas zgjedhjeve kurdo që të zhvillohen ato. Kjo është një fatkeqësi. Asnjëherë nuk mbaj mend që të jetë zhvilluar në periudhën parazgjedhore një debat me terma politikë, me terma platformash, programesh dhe aq më tepër kaq ambicioze siç i keni përshkruar dhe i keni detajuar ju. Nuk duhet të keni asnjë lloj shprese se ky material do të ketë një fat diskutimi gjatë fushatës parazgjedhore. Dëshiroj të pranoj realitetin që është i hidhur në këtë rast, nuk kemi arritur jo vetëm në fushatat zgjedhore, por as në parlament të diskutojmë çështje të tilla parimore. Nëse do t’i hidhni një vështrim studimi procesverbaleve të punimeve të Kuvendit, në seanca plenare dhe komisione do të shikoni që mbizotëron kush jam unë, kush je ti, çfarë kam bërë unë më mirë se ti e kështu me radhë. Ajo që unë e gjeta me shumë vend është reforma kushtetuese dhe në fakt unë e kisha menduar dhe diskutuar aq sa kisha mundësi, që duhet të ishte kryefjala e këtij mandati parlamentar. Pas kaq vitesh ishte një kohë optimale që të konstatohen mangësitë e Kushtetutës dhe ne kemi patur edhe fatin e hidhur t’i përjetojmë sidomos aspektet negative në mënyrë shumë të ndjeshme. Ishte momenti dhe aty duhej të fillonte me ngritjen e një komisioni gjithëpërfshirës, parlamentar po paralelisht mbështetur edhe nga një komision jashtëparlamentar, përpjekja e reformimit kushtetues, e cila do të përfshinte reformimin e sistemit politik, Reformën në Drejtësi, reformën në shumë aspekte të tjera. Por që si gjithmonë bëjmë reforma nëse mund t’i quajmë reforma ato që janë bërë në vendin tonë, të cilat janë të fragmentarizuara, të cilat janë fort të politizuara dhe kur janë të politizuara natyrisht që nuk kanë karakterin e gjithëpërfshirjes. Duke mos patur një karakter të tillë nuk gëzojnë edhe mbështetjen e duhur për të qenë reforma afatmesme dhe afatgjata. Kur kryen reforma siç është reforma territoriale-administrative që votohet në mënyrë të njëanshme, pavarësisht se e kishte shumicën e cilësuar në parlament dhe është një reformë që do prekë dhe ndikojë jetën e vendit dhe të shoqërisë për disa dekada, e imagjinoni se nesër pushteti, nëse do të jetë kjo pas këtyre zgjedhjeve apo të tjera, do ta administrojë një qeveri tjetër e një force tjetër dhe rrjedhimisht kur nuk ka qenë e pëlqimit të saj dhe nuk ka patur mbështetjen e saj, kjo lloj reforme dhe trajta përfundimtare që mori ajo, natyrisht që nuk do të kemi një funksionalitet, i cili është i nevojshëm që të japë frytet e veta një reformë. Aq më tepër Reformën në Drejtësi që ju e shikoni, e cila shkon nga pengesa në pengesë dhe nga vonesa në vonesë dhe është për të ardhur keq. Kemi dëgjuar debatin parlamentar që në vend të përqendrohet te thelbi i reformës, kemi politikanë të cilët shfrytëzojnë podiumin e parlamentit duke u përpjekur që një reformë të tillë madhore ta përdorin edhe si një farë kërcënimi politik, se ku do të shkoni ju pasi të miratohet Reforma në Drejtësi. Një reformë nuk ka për objekt një individ apo grup individësh për të funksionuar në dëm dhe në disfavor të tyre. Natyrisht që ka dhe pasoja të tilla, por ato janë dytësore në krahasim me atë që po përpiqen të sjellin me mënyrën e funksionimit të këtij sistemi.

Çfarë pritet të ndodhë në favor të aleancës tuaj të re, koalicionit me të cilin jeni bashkuar?

Unë besoj se çfarë kishte për të ndodhur ka ndodhur. Tani mbetet të shohim të manifestohet dhe më pas të analizojmë, ta korrektojmë. Është një fakt që gjysma e spektrit politik të vendit nuk është regjistruar për zgjedhjet e ardhshme. Ndërsa gjysma e gjysmës tjetër e cila ndonëse janë regjistruar kanë deklaruar se nuk do të marrin pjesë në zgjedhje. Pra i bie që nëse asgjë nuk do ndryshojë dhe unë nuk investoj asnjë shans në këtë variant, i bie që vetëm ¼ e spektrit politik të marrë pjesë në zgjedhjet e ardhshme. Në këtë rast gjithsekush e merr me mend se vetëm zgjedhje nuk mund të jenë. Rrjedhimisht shtyrja e zgjedhjeve është e paevitueshme. Për një kohë që dëgjon mendime që kjo është një shkelje e rëndë e Kushtetutës, veçse mos harroni se në këtë vend nuk operojmë me Kushtetutë, nuk operojmë me ligje, në këtë vend kompromisi ndërpartiak gjithmonë ka funksionuar në dëm të kushtetutshmërisë dhe të ligjit. Nuk duhet të harrojmë që në vitin 2009 brenda natës dy forcat e mëdha politike ndryshuan kushtetutën, jo në një por në disa nene të saj. Rasti më i fundit në 22 korrik ndryshuam sërish dokumentin themelor të shtetit, në dhjetëra dispozita të saj me një shpejtësi të tillë që shumica e parlamentarëve nuk kishin mundësi të konceptonin thelbin e asaj që po ndryshonte dhe të renë që solli ajo. Rrjedhimisht po, shtyrja e zgjedhjeve nuk është në harmoni me parashikimet kushtetuese, por do të kemi një shtyrje të tillë. Do gjendet formula me një votim të cilësuar të mbështetur nga dy forcat e mëdha politike. Nga ana tjetër, besoj që është momenti që të mos shikojmë vetëm aspektin negativ. Kemi patur 26 vite procese zgjedhore tërësisht apo pjesërisht të manipuluara. Dy lojtarët e mëdhenj të politikës e dinë fort mirë se çfarë i kanë bërë njëra-tjetrës. Edhe PS-ja e di shumë mirë se si i ka manipuluar zgjedhjet kur ka patur mundësi në dëm të PD-së, por edhe PD-ja e di shumë mirë se çfarë ka bërë në dëm të PS-së. Është hera e parë në një kohë që gjithmonë deri më sot gjendej kompromisi midis dy lojtarëve të mëdhenj, edhe për sa i përket sistemit zgjedhor, edhe për sa i përket administrimit të sistemit zgjedhor që të gjenin gjuhën e përbashkët e cila gjithmonë synonte që të dëmtonte interesat e forcave të vogla politike. Është hera e parë që nuk e gjejnë këtë gjuhë. Unë e konsideroj një zhvillim pozitiv. Le ta konsiderojmë liderin e opozitës, zotin Basha, si një djalë plëngprishës, i cili distancohet nga ky sistem i zgjedhjeve të manipuluara sepse në një rast të ndryshëm do të mund të priste dhe ai radhën siç u ka ardhur të dy palëve, në konsekuencë që të përdorte sistemin dhe administrimin e procesit në favor te tij dhe në dëm të partisë socialiste. Pra në këtë moment duhet ta shohim pozitivisht dhe të investojmë që një herë e mirë Shqipëria të dalë nga harta e vendeve me zgjedhje problematike. Në pak vende i shkon ndokujt në mend të prekë votën. Epo në vendin tonë ndodh kjo. Nuk shkon me mendimin se sa vota do fitosh, po është vëmendja kryesore e përqendruar në aspektin se si do ta mbrosh atë votë që ti ke marrë dhe kjo është shumë e rëndësishme. Nuk është një e fshehtë t’ju them se në parti të nivelit të PBDNJ-së investohet më shumë kohë dhe energji për të ngritur strukturën e mbrojtjes së votës se sa për të përpiluar programin. Nuk ke asnjë mundësi tjetër të mbijetosh. Për disa politikanë është shumë komode sepse arrijnë të fitojnë mandate qeverisëse edhe pa patur mbështetjen e qytetarëve. Ndërsa disa të tjerë duke patur edhe mbështetjen e qytetarëve, mund ta shohin veten e tyre jashtë radhëve të parlamentit apo forcave politike.

Mos ndoshta mbivendosja, paravendosja dhe plotësisht vendosja e gjithë diskursit politik me zgjedhjet e lira dhe të ndershme, në fakt është një populizëm i liderit aktual të politikës, liderit të opozitës si një mënyrë për të mos përballuar garën elektorale, për shkak të 100 konteksteve, dhe për të marrë një avantazh paraelektoral pa kaluar në zgjedhje?

Unë do të dëshiroja t’u qëndroja disa fakteve. 26 vite nuk kemi patur zgjedhje të lira e të ndershme. Rotacione kemi patur, por disa prej tyre janë shoqëruar me bojkote parlamentare. Tani, zgjedhjet e vitit 2015 krahasuar me ato të vitit 2013 ishin gjysmë hapi mbrapa, me problemet e konstatuara jo prej nesh, por nga OSBE-ODIHR, të cilat janë të printuara në raport të shoqëruara me rekomandimet përkatëse. Ndryshimi i parë thelbësor nga zgjedhjet e mëparshme është se në një kohë ku zgjedhjeve të radhës u paraprinte në kohë reforma zgjedhore, sipas rekomandimeve të OSBE-ODIHR, është hera e parë që nuk krijohet reformë dhe përgjegjësia është e dy palëve kryesore dhe mbi të gjitha është e palës së qeverisë. Pra shkojmë në këto zgjedhje nëse marrim të mirëqenë datën 18 qershor me asnjë rekomandim të OSBE-ODIHR të reflektuar me amendim në kodin tonë zgjedhor. Pra problemet trashëgohen ashtu siç i kishim në të shkuarën pa asnjë përmirësim, pra humbjen e kemi në xhep. Tani shkojmë e shohim disa faktorë të tjerë, zgjedhjet e pjesshme që u bënë. E nis me Korçën, sepse atëherë ne ishim në koalicion me PS-në dhe relatat tona nuk ishin të acaruara dhe jam i bindur se fitorja e PS-së me mbështetjen e të gjithë aktorëve aleat ishte më se e sigurt në Bashkinë e Korçës, që lindi për shkak të zhvendosjes së kryetarit në postin e nënkryetarit të qeverisë. Është shndërruar vjedhja e votës në kleptomani. Pse i vodhi atëherë zgjedhjet në Korçë Partia Socialiste? Është çështje psikologjie, ishte më se e sigurt, nuk kishte asnjë shans opozita. Pas zgjedhjeve të Korçës shkojmë te zgjedhjet e Dibrës. Këtu kemi një element tjetër. Ndërsa është bërë fjalë për shitjen dhe blerjen e votës edhe para zgjedhjeve të vitit 2013, edhe në zgjedhjet e vitit 2015, në vitin 2013 ishte një fenomen në gjenezë, në zgjedhjet e vitit 2015 ishte shumë i përhapur, në zgjedhjet e Dibrës ishte fenomeni dominant. Nuk foli njeri për fitimin e votës, votat u këmbyen në të gjitha format që nga ato klasiket deri në më modernet. Mall me mall, mall me shërbim, klering dhe nuk e di se çfarë tjetër. Nëse do të ndjekim trajektoren e besueshmërisë së zgjedhjeve të zhvilluara gjatë tri viteve të fundit, shohim se shkojmë nga e keqja te më e keqja. Pra, zgjedhjet e 18 qershorit do të ishin për mua katastrofike, jo vetëm për ato në vetvete, por për gjithçka tjetër. Kemi tre alternativa, i shohim dhe zgjedhim atë më pak populiste. E para opozita, siç është sot vendos që ne nuk investojmë në problemet që ekzistojnë në lidhje me organizimin e zgjedhjeve, shkojmë normalisht, bëjmë fushatë elektorale, paraqesim alternativat tona, i bëjmë dhe favorin vetes dhe qytetarit që të dëgjojë alternativa politike. Zgjedhjet e 18 qershorit do të jenë më të këqija se ato të 2013-tës. Pas atyre zgjedhjeve do të kemi kontestim, bojkot parlamentar për 6, 9, 12 muaj, nuk mund ta parashikoj, nuk do kemi çelje të negociatave, implementim të reformës në drejtësi, vetting etj., dhe kostoja do të jetë shumë e madhe. Varianti i dytë është që opozita i qëndron fort variantit se zgjedhje me kushtet aktuale nuk mund të ketë. Atëherë do të ketë zhvillime të sforcuara politike si ato që përshkrova pak më parë me shkelje edhe të Kushtetutës, me kapërcim, me arna juridike siç e kemi bërë traditë, por që do arrijmë të shkojmë në një proces zgjedhor ku askush nuk do të ketë të paktën alibinë e kontestimit. Kjo periudhë para zhvillimit të zgjedhjeve mund të jetë shumë e shkurtër, disi më e gjatë, por sidoqoftë do të jetë më e shkurtër se sa kontestimi i zgjedhjeve të alternativës së parë. Pra, çfarë preferojmë? Një periudhë zhvillimesh të sforcuara politike 2-4 mujore para zgjedhjeve, dhe zhvillimi zgjedhjeve të pranueshme apo zhvillimi i zgjedhjeve me kushtet aktuale të cilat me siguri do të jenë të kontestueshme dhe do të shoqërohen nga një periudhë e gjatë destabiliteti. Në këtë do të futet alternativa e tretë që është ajo e plotësimit të kushteve të opozitës. Ngritja e një qeverie besimi siç tha zoti Meta, teknike siç tha zoti Basha, me mbështetje të gjerë e tha dikush tjetër, e cila ka vetëm një kosto, vetëm egoizmin e kryeministrit aktual. Ka tradita në vende të ndryshme, për shembull në Greqi nuk është e shkruar në asnjë ligj, por që është gjithmonë e zbatueshme, tre ministra të cilët kanë lidhje të drejtpërdrejtë me procesin zgjedhor japin dorëheqjen para shpalljes zyrtare të fushatës zgjedhore, qofshin ato të rregullta apo të parakohshme dhe zëvendësohen nga personalitete të fushës akademike. Këta janë ministri i Drejtësisë, i rendit, i pushtetit vendor dhe zëdhënësi i qeverisë. Këto janë tri alternativat.

Në 2 vjet opozita, nuk përcaktoi si prioritet zgjedhjet por u përfshi në debatin e Reformës në Drejtësi dhe 2 vjet e gjithë vëmendja e opozitës është marrë me të drejtë me të. Sot që është gati reforma nuk miratohet nga ana juaj. Dhe sot që kohë s’ka shtroni si çështje madhore Reformën Zgjedhore, ku mekanizmat për ta sjellë në nivelin ideal siç e pretendon opozita dhe e kanë të gjithë vendet e BE-së pothuajse është utopike ta pretendosh. Kjo është ose strategji politike ose naivitet politik. E dyta, ju ngritët çështjen e sistemit zgjedhor dhe është e vërtetë që zgjedhjet janë një çështje themeltare për një shtet demokratik. Por shtetet demokratike nga një shtet jodemokratik dallohen jo për sa i përket identifikimit të qëllimit por mjetet që gjenden për ta përmbushur qëllimin. Qëllimi që artikulon opozita është i drejtë, por mjeti që ka përzgjedhur, qeveria teknike, është i gabuar.

Ka dy çështje është fakt që nuk është përcjellë në opinion në dimensionin e vet real, përpjekja që është bërë për reformën zgjedhore. Informacioni që unë mund të jap nuk është i dorës së parë për reformën zgjedhore sepse unë nuk kam qenë palë në këtë komision. Me sa jam në dijeni prej shumë muajsh është depozituar në këtë komision dokumenti i vërejtjeve të opozitës për Reformën Zgjedhore. Nuk u mor asnjëherë parasysh dhe kur ngushtohen limitet kohore, ai që ka përgjegjësinë për mbajtjen e zgjedhjeve, qeveria, nuk mund ta lërë një çështje të tillë madhore, e cila është një minë me sahat të cilës i ke hequr dhe siguresën dhe e mban në dorë. Personalisht kam insistuar se nuk është më e rëndësishme Reforma në Drejtësi se sa Reforma Zgjedhore dhe reforma e sistemit politik në tërësi. Nëse kemi një sistem në atë nivel të korruptuar që e pranojmë të gjithë duhet të kemi parasysh se kush i ka dhënë formën atij sistemi, kush e ka riprodhuar, me çfarë metodash? Kur ka riprodhuar me mënyra korruptive si pret që të mos ketë një produkt të pakorruptuar? Si beson se ky parlament, i cili formalisht mund të jetë i pranueshëm që të reformojë sistemin gjyqësor edhe me votat e disa kolegëve deputet të cilët janë subjekt i dekriminalizimit? Insistimit për të vajtur dorë për dore me Reformën në Drejtësi dhe atë zgjedhore, fatkeqësisht nuk është dëgjuar. Gjithmonë duke bërë secili llogaritë e veta partiake dhe kjo është edhe rrjedhojë e mungesës së komunikimit normal midis mazhorancës dhe opozitës. Kjo është sërish përgjegjësi e mazhorancës. I bëra një lutje zotit Rama kur paraqiti programin e qeverisë në vitin 2013 në shtator. Bëj një diçka, sill një risi në jetën politike të vendit, institucionalizo nga pozitat e fituesit, dialogun me kreun e opozitës. Është një investim që e ke për ditë të keqe. Kur humbet besimi siç ka ndodhur tani dhe shumë nga arsyet mund të jenë të klimës psikologjike, është mosbesimi. Nëse do ta kishe të institucionalizuar këtë dialog, do të fashiteshin në një masë të konsiderueshme të gjitha këto fobitë dhe dyshimet ekzistuese. Në lidhje me zgjedhjet, unë jam dakord se nuk ka sisteme zgjedhore të mira apo të këqija, janë të përshtatshme ose të papërshtatshme. Unë nuk besoj se ne kemi gjetur edhe në të mëparshmen edhe në këtë aktual, sistemin e zgjedhjeve më të përshtatshëm në Shqipëri. Debati mbetet i hapur në kërkim të një sistemi që të na përshtatet më mirë, që të evitojmë të gjitha fenomenet negative. Mirëpo administrimi është i papranueshëm dhe kjo është çështje demokracie, nuk është çështje shumice. Asnjë shumicë nuk mund të imponojë në demokraci procedurën e numërimit të votës nga një palë ose nga dy palë. Cili është problemi i opozitës? Është i ekspozuar vetë procesi zgjedhor në praktikat dhe precedentët më të rrezikshëm që kanë ndodhur ndonjëherë në vendin tonë. Sot janë futur në një shishe të gjithë djajtë së bashku. Kjo sepse nuk patëm një qeveri, e cila të ishte parashikuese e këtij kokteili që është krijuar sot.

Ju në këto 53 ditë keni marrë pjesë në shumë tryeza me ambasadorë të huaj si pjesëtar i opozitës. Mund të na thoni çfarë është diskutuar konkretisht, sepse kjo puna e ambasadorëve të huaj është bërë si Zoti në betejat fetare, ku të dyja palët mendonin se e kishin në anën e tyre. Ka ndonjë të vërtetë në këtë mes?

Jemi në një botë civilizuar, një vend aspirant për në BE dhe strumbullari i botës së civilizuar janë zgjedhjet e lira. Nëse nuk i ke ato nuk mund të jesh anëtar i klubit të vendeve të civilizuara. Rrjedhimisht çështja e zhvillimit të zgjedhjeve në Shqipëri është edhe çështje e vendeve tona aleate dhe në NATO dhe në BE, dhe është një detyrim rutinor i çdo politikani që të ndajë shqetësimet e veta dhe me përfaqësuesit diplomatik të vendeve partnere. Në takimet me diplomatët kryesisht kanë qenë në formën e paraqitjes së argumenteve të njohura nga ana e partive të opozitës. Ajo çfarë kam dëgjuar është se ka patur nga ata diplomat, që e njohin po aq sa dhe ne që e jetojmë dhe jemi pjesëtarë të lojës politike në vendin tonë, me ide dhe propozime destruktive. Kam dëgjuar dhe diçka, të cilën po ta kisha dëgjuar individualisht, nuk do të merrja përgjegjësinë ta thoja publikisht. Fatmirësisht isha dhe me kolegë të tjerë politikanë, ditët e fundit, që dëgjova një propozim kaq cinik që nuk e besova se e dëgjova. Na u tha në prani të përfaqësuesve të 4-5 forcave politike që ndoshta mund të ishte një shans i mirë për ne që të përfitonim nga mospjesëmarrja e Partisë Demokratike në zgjedhje për të marrë ndonjë mandat më tepër. Nëse do të isha tetë a tetë me atë bashkëbisedues nuk do të merrja përgjegjësinë ta thoja publikisht, por isha me fat se isha me të tjerë që e dëgjuan. Duhet ta keni të qartë që ka dhe nga këto mendime.

Deri në çfarë niveli parashikoni ju që të shtrini qeverinë teknike? Çfarë nënkuptoni me atë, vetëm ministra? Deri në ç’pjesë të administratës? Së dyti, kur mendoni se do të zhvillohen zgjedhjet e ardhshme?

Besoj se ka një formulë për një qeveri teknike apo qeveri besimi. Mandati sigurisht është i kufizuar dhe do përqendrohet në ato aspekte që ka drejtpërsëdrejti me procesin zgjedhor dhe me shërbimet e tjera të domosdoshme për funksionimin e shtetit dhe të qeverisë. Natyrisht që nuk do të jetë një qeveri që do marrë ndryshime në legjislacion për reforma në fusha të caktuara, dhe sigurisht që nuk do të kufizohet me nivele ministrore apo zëvendës/ministrie. Ka agjenci apo drejtori të cilat janë drejtpërsëdrejti të lidhura me fenomenet shqetësuese të procesit zgjedhor, dhe do të duhet si në nivel qendror ashtu dhe lokal, që të ketë një frymë të tillë dhe në ato struktura. Janë strukturat e policisë ato më të përfolurat natyrisht, që duhet një frymë tjetër dhe aty ku është e mundshme kjo frymë do të përcillet dhe nga individë të tjerë që ekzistojnë apo në arsim e kështu me radhë. Është një mision jo nga të lehtit, por nga të domosdoshmit. Sa më shpejt që njëra palë t’iu shmanget qëndrimeve, aq më mirë sepse edhe qeveria teknike do kohën e vet sepse nuk mund të realizohen mrekulli brenda një kohe të shkurtër. Për mua është një fakt shtyrja e zgjedhjeve, për sa do të jetë kjo shtyrja nuk mund ta di.

www.mapo.al

Vangjel Dule kritikon Ramën dhe i thotë të kërkojë një term në fjalor Vangjel Dule kritikon Ramën dhe i thotë të kërkojë një term në fjalor

Kreu i PBDNJ , Vangjel Dule, ka reaguar ndaj deklaratave të kryeministrit Z. Rama pasditen e sotme në rubrikën “ Komunikimi javor” . Z. Rama tha se “ p pozita është prodhim i lirisë , jo liria prodhim i opozitës. E përderisa jemi në liri , të jeni të bindur, opozita kurrë nuk do të mungojë . Edhe nëse PD – ja, bashkë me Zotin Nardi (Ndoka ) , bashkë me Zotin Vangjeli (Dule) , nuk hyjnë në zgjedhje, të jeni të sigurtë se do ndryshojnë emrat, do ndryshojnë flamujt , por opozitën në parlament do ta shikoni . Sepse opozitën e prodhon liria “ .

Në një postim në rrjetin social “ Twitter ” , kreu i PBDNJ -së shkruan se këto deklarata të Ramës e bëjnë të duket “ mburravec ” .

“ Përroi psikik ” i radhës i z . Rama, aktualizon një sugjerim të kahershëm për të : Hidhi një sy termit “ braggadocio ” në një fjalor prestigjoz” , shkruan Dule.

www.balkanweb.com

 

Vangjel Dule shpërthen ndaj Ramës: Bën monologje delirante pa kuptim Vangjel Dule shpërthen ndaj Ramës: Bën monologje delirante pa kuptim

Kreu i PBDNJ­së, Vangjel Dule nuk i ka kursyer ‘sulmet’ ndaj kryeministrit Rama, duke e cilësuar atë ‘narcizist dhe burim të pashtershëm monologësh delirante’.

INTERVISTA E  Z. DULES NE GAZETEN PANORAMA

Përshëndetje zoti Dule, minoriteti ka dy forca të mëdha politike PBDNJ dhe Mega, prej katër pesë vitesh ju votoni të ndarë, festa Kombëtare që ju ka bërë bashkë, në zgjedhjet e 18 qershorit a do të dilni bashkë?

Po është shumë e vërtetë. Por duhet të keni parasysh se gjërat që na ndajnë janë shumë të vogla krahasuar me çështjet që na bashkojnë dhe ajo që na bashkon është interesimi për garantimin e respektimit e të drejtave të pjesëtarëve të minoritetit etnik grek, garantimi i një jete normale me perspektivë zhvillimi me siguri për të gjithë pjesëtarët e tij. Bëhen përpjekje intensive, besoj se do të kemi edhe politike. Kjo besoj se kjo do të ndodhë edhe me partinë Mega. Ato të cilat na bashkojnë do vijë natyrshëm momenti që do të prevalojnë mbi çështjet e vogla janë të ditës krahasuar me ato që janë strategjike.

Si i keni marrëdhëniet me Kiçon?

Janë marrëdhënie njerëzore shumë të mira dhe marrëdhënie politike të një komunikimi të vazhdueshëm. Ditët e fundit në Sarandë me kërkesë të Megës u bë një konferencë kombëtare ku merrte pjesë edhe kryeministri Rama.

 Kryeministri ju ka kritikuar juve se ndërsa duhet të ishit aty, ndërkohë që ju ishit në çadër. Çfarë qëndrimi keni?

Nuk mund të jem në një aktivitet në një moment që nuk isha i ftuar dhe kemi një ndryshim thelbësor me zotin Rama. Është një simpatizant i pashërueshëm i monologut zoti Rama ndërsa personalisht preferoj dialogun. Është e vetmja mënyrë për të arritur komunikimin njerëzor politik kaq të domosdoshëm në vendin tonë. Narcicizmi është një burim i pashtershëm monologjesh delirante pa kuptim, pa përmbajtje, pa rezultate.

Si ju duket politika shqiptare?

Fakti i të qenit i vjetër në politikë po më krijon një sfidë të përditshme që të përpiqem të rinovoj idetë e mija dhe kjo duhet të jetë një sfidë për gjithë politikanët dhe jetën politike të vendit.

Gazeta Panorama 26.03.2017

Komunikatë për shtyp të Degës së PBDNJ-së dhe OMONOIA-s në Himarë 24.02.2017 Komunikatë për shtyp të Degës së PBDNJ-së dhe OMONOIA-s në Himarë 24.02.2017

Komunikatë për shtyp

Po përcjellim për publikun Komunikatën për Shtyp të Degës së PBDNJ-së dhe OMONOIA-s në Himarë duke i mëshuar qëndrimit të PBDNJ se ka akoma hapësirë dhe kohë që Qeveria të marr në konsideratë pasojat e kësaj ndërhyrjeje të pamatur që po tentohet dhe të anulojë veprimet që planifikon në dëm të komunitetit të Himarës.

 

PBDNJ – Dega Himarë

BDMEG  OMONOIA – Dega Himarë

KOMUNIKATË PËR SHTYP

 

 Himarë, 24 Shkurt 2017

 

Lënda: Qeveria Rama këmbëngul në grabitjen e pasurive private familjare në Himarë. Komuniteti do të intensifikojë reagimin e tij dhe pasojat kanë për të rënduar vetëm autoritetet shtetërore dhe bashkiake.

Me shqetësim të veçantë konstatojmë se abuzivizmi i Qeverisë dhe autoriteteve bashkiake përsa i përket zbatimit të një ndërhyrjeje urbanistike në zonën e Spiles të Himarës po merr përmasa të reja. Duke neglizhuar kundërshtitë dhe apelin e komunitetit lokal, reagimin e BE-së dhe të Këshillit të tij të Ministrave, rekomandimet e institucionit të Avokaturës së Popullit dhe në shkelje të plotë të legjislacionit, Këshilli i Ministrave në mbledhje të tij të këtyre ditëve mbylli përfundimisht rrugën e kërkimit të çfarëdo zgjidhjeje të pranueshme lidhur me pasuritë që preken nga projektet në zbatim.

Ndërhyrja shtetërore pas propozimit dhe nxitjes së autoriteteve bashkiake kapërcen kufijtë e rendit kushtetues dhe merr përmasat e dhunës në dëm të shoqërisë.

Këmbëngulja e Qeverisë për të zbatuar këtë projekt pavarësisht thirrjeve denoncuese të shoqërisë lokale krijon pikëpyetje të shumta.

Nga njëra anë synon t’u shërbejë interesave okulte të ndërtuesve të lidhur me regjimin. Tenton nënshtrimin definitiv të komunitetit lokal dhe me kritere që lidhen me diskriminimin për shkak të origjinës etnike apo teserës partiake. Punimet fillojnë në një periudhë që pritet çelja e sezonit turistik dhe kjo për të dëmtuar ndërmarrjet e vogla familjare në dobi të komplekseve më të mëdha në zonë që janë ndërtuar në prona të grabitura dhe burime të dyshimta financimi. Për më tepër dëmtojnë godina të lidhura me historinë e Himarës dhe kjo për të dëmtuar kujtesën historike dhe trashëgiminë kulturore.

Nën këto kushte ku çdo nocion për garantimin kushtetues të pronës private ka humbur dhe rruga e dialogut shterues me komunitetin është refuzuar nga ana e autoriteteve bashkiake dhe shtetërore, qytetarët kanë për intensifikuar reagimet e tyre për mbrojtjen e pasurive të tyre dhe anulimin e këtij dhunimi në tentativë të shoqërisë lokale të Himarës.

Përgjegjëse për çfarëdo zhvillimin eventual është Qeveria dhe autoriteti i Bashkisë që refuzuan dhe flakën tej rrugën e kërkimit të zgjidhjes konsesuale përmes respektimit të pikëpamjes së banorëve të zonës. Për më tepër të referojmë se për shkak të neglizhencës diakronike të Shtetit për gjetjen e rrugëve të zgjidhjes për krijimin e kadastrës normale, garantimin ligjor të pronës në atë zonë, pasuritë e Himariotëve janë sot jashtë regjimit hipotekor dhe për këtë arsye as që mund të zhdëmtohen.

Pyesim vërtetë: deri ku mund ta tërheq litarin Qeveria e cila tregohet e denjë vetëm e praktikave të regjimit Hoxha që i zhveshi banorët nga trashëgimia atërore mbi tokën dhe shtëpitë e tyre familjare?

Mos vallë dhe për të çorientuar rishtazi opinionin publik nga aq shumë probleme që denoncohen nga opozita dhe faktori ndërkombëtar kërkon këtë vatër tensioni në Himarë?

Paralajmërojmë se nuk kemi për të qëndruar robër të fatit me duart kryq. Interesat sado të fuqishme të jenë do të përkulen me rezistencën e komunitetit Himariot sikundër edhe plot të tjera që janë ndërmarrë historikisht në dëmin tonë!

KRYETARI I PBDNJ-SË  VANGJEL DULE  INTERVISTE NE ABC NEWS 22/02/2017 KRYETARI I PBDNJ-SË VANGJEL DULE INTERVISTE NE ABC NEWS 22/02/2017

KRYETARI I PBDNJ-SË  VANGJEL DULE  INTERVISTE NE ABC NEWS 22/02/2017

 

Intervista e Kryetarit te PBDNJ-se V. Dule ne emisionin  “Zone  e Lire” te  Arian Canit Intervista e Kryetarit te PBDNJ-se V. Dule ne emisionin “Zone e Lire” te Arian Canit

Intervista e Kryetarit te PBDNJ-se V. Dule ne emisionin “Zone e Lire” te Arian Canit

 

 

 

 

 

Kreu i PBDNJ-­së, Vangjel Dule, në një prononcim për “News24” : Qeveria teknike është domosdoshmëri Kreu i PBDNJ-­së, Vangjel Dule, në një prononcim për “News24” : Qeveria teknike është domosdoshmëri

Kreu i PBDNJ­së, Vangjel Dule, në një prononcim për “News24”, tha se kjo forcë është bashkë me qytetarët në protestë për një motiv që është ai i garantimit të zgjedhjeve të lira e të pakontestueshme. Ai tha se qeveria teknike është e mundur vetëm me ndryshimin e raporteve aktuale në parlament, duke iu referuar kështu LSI­së. Me tej theksoi se nëse kjo forcë nuk do të mbajë përgjegjësinë me kryeministrin Rama duhet të marrë një vendim në të mirë të vendit dhe shoqërisë, duke nenkuptuar keshtu si një ftesë zyrtare që Ilir Metës i vjen nga opozita për të dalë nga koalicioni me Ramën.

Z.Dule ju keni qenë edhe tek protesta e 2011­ës…

Kemi një motiv që ka sjellë të gjithë këta qytetarë sot për të protestuar. Motivi i garantimit të zgjedhjeve të lira, të barabarta dhe të pakontestueshme. Dua t’iu drejtohem kolegëve të PS­së, se kur bëhet fjalë për zgjedhjet në demokraci nuk mund të ketë standarde të dyfishta dhe nuk mund të kuptohen ata sot me heshtjen e tyre kur 4 muaj para zgjedhjeve nuk ka përfunduar reforma zgjedhore. Zgjedhjet e vitit 2015 me standarde më të ulëta se ato të 2013­ës. Për të mos folur për zgjedhjet e pjesshme në Korçë apo në Dibër.

Ju jeni për qeveri teknike?

Qeveria teknike nuk është dëshirë por domosdoshmëri, në kushtet kur askush nuk beson më. Kjo reflektohet edhe në sondazhet e pakontestueshme siç ishte ai i BERZH se vetëm 24% e shqiptarëve mendojnë se do ketë zgjedhje të ndershme. Qeveria aktuale pavarësisht se ka maxhorancën në parlament, në shoqëri tashmë është minorancë.

Kryeministri ka thënë se është protestë e pakicës?

Sigurisht që nuk mund të pohonte realitetin. Në një kohë që zoti Rama refuzon t’i hapë rrugë zgjedhjeve të lira dhe të ndershme po i krijon vendit dhe perspektivës së tij një problem jetik.

Maxhoranca i ka të gjitha numrat, sa e vështirë është një qeveri

E keni fjalën për LSI­në?

Natyrisht është LSI, duke marrë parasysh edhe betejat e tyre, me grevë urie, nuk besoj se duan që të komprometohen kaq rëndë për interesat e zotit Rama. Shoqëria nuk mund të pranojë që t’i refuzohet fjala.

Deri tani nuk ka patur ndonjë reagim nga LSI­ja për protestën…

Ne nuk mund të merremi me LSI­në, është në të drejtë të tyre të marrin vendimin që mendojnë se është në të mirë të vendit dhe shoqërisë. Forcat opozitare janë të detyruara t’i prijnë një lëvizjeje popullore.

 

balkanweb.com

Kryetari i PBDNJ-se z. Vangjel Dule intervistë në emisionin Top Story të gazetarit Sokol Balla [video] – 13/02/2017 Kryetari i PBDNJ-se z. Vangjel Dule intervistë në emisionin Top Story të gazetarit Sokol Balla [video] – 13/02/2017

Kryetari i PBDNJ-se z. Vangjel Dule intervistë në emisionin Top Story, të gazetarit Sokol Balla – 13/02/2017

 

Intervista

Sokol Balla: Çfarë ndodhi realisht? Nga ajo ikje e zhurmshme e prillit të 2009 dhe pas kaq vitesh tashmë që ju i largoheni aleatit dhe mikut tuaj Edi Ramës.

Vangjel Dule: Kur bëhen retrospektiva të tilla je në një ankth për ato që ke thënë sepse koha është ajo që provon. Me kënaqësi vërej se shumë prej shqetësimeve të shprehura në atë intervistë, gjatë viteve që pasuan u shndërruan në një realitet politik. Ne duke u nisur nga ajo që është tipike dhe dalluese për PBDNJ, luajalitetin tonë ndaj disa vlerave dhe parimeve themelore, nisëm një bashkëpunim me PS dhe zotin Rama dhe natyrisht që këto ishin zgjedhjet e lira, të ndershme dhe të barabarta, politika të hapura europianizuese në çdo fushë të vendit, respektimi i të drejtave të njeriut në përgjithësi dhe i të minoriteteve në veçanti. Pati dy periudha, periudha e parë ku ky bashkëpunim ishte shumë pozitiv dhe pastaj nisi periudha e dytë ku të gjitha këto u kthyen në kah të kundërt. Ishim kaq luajal ndaj këtyre parimeve saqë pas 2009, PBDNJ me një mandat që kishte në Parlament mund të përcaktonte shumicën. PD kishte 70 mandate dhe me votën e PBDNJ mund të krijonte shumicën e domosdoshme parlamentare. Përse nuk e bëmë këtë? Nuk e bëmë për të qenë seriozë me veten dhe të besueshëm për njerëzit që na votuan. Rrjedha do të ishte shumë më ndryshe për PBDNJ nëse do të kishte bërë këtë lëvizje atëherë, por do të ishin bërë edhe disa lëvizje përcaktuese.

Sokol Balla: Patët ofertë atëherë nga zoti Berisha pas zgjedhjeve të 2009?

Vangjel Dule: Ato ishin bërë publike. Në mënyrë të përsëritur në konferenca shtypi Berisha e drejtoi ftesën e hapur, por në të njëjtën kohë edhe në mënyrë konfidenciale u bisedua që PBDNJ, por me shumë dashamirësi dhe korrektësi e refuzuam për t’u qëndruar atyre parimeve, pavarësisht se mund të cënohen interesat tona të ngushta në një periudhë. Në një kohë që të rrallë forca politike do të mbanin një qëndrim të tillë, në vendin tonë, kjo asnjëherë nuk u vlerësua nga ana e PS dhe në rastin më të parë që u ndje në pozita superiore braktisi ato vlera dhe filloi dëbimin e PBDNJ, që ishte një proces, derisa ky plotësua edhe me lëvizjet e fundit të përfaqësuesve të fundit të PBDNJ që ishin në disa pozicione zyrtare.

Sokol Balla: Kjo besoj erdhi pas qëndrimit tuaj politike që u shfaqët në tryezat e grupit parlamentar të opozitës. Dhatë dorëheqjen nga posti i nënkryetarit të Kuvendit. Duket sikur edhe ju largoheni në momentin më të parë që ka një krisje, kërkoni luajalitet dhe ndershmëri nga politika…

Vangjel Dule: Politika ka moralin e vet dhe duke thënë se politika nuk ka moral, kjo është ajo që e ka çuar politikën shqiptare në zhvlerësimin që po përjetojmë. Nuk ishte dorëheqja ime nga posti i nënkryetarit që nisi këtë proces që përshkrova pak më parë. Para zhvillimit të zgjedhjeve të 2013, për një vëzhgues të kujdesshëm, konstatimi se PBDNJ ishte distancuar dhe kjo kishte nisur që në 2011, jo nga PS sesa nga zoti Rama.

Sokol Balla: Çfarë ndodhi? A ka lidhje kjo me faktin që, në mos gaboj në 2012, PS bëri një hap të paprecedentë, futi në programin e saj elektoral çështjen çame.

Vangjel Dule: Nuk është kjo. Nëse do t’u rikthehemi qëndrimeve publike të PBDNJ-së, edhe në 2010 edhe në 2011, por pas 2011 konstatojmë pakënaqësi sistematike për mënyrën e funksionimit të koalicionit, për mënyrën e artikulimit të politikave dhe publikisht ishte artikuluar edhe zoti Rama se kryetari i PBDNJ-së po i bën opozitë opozitës për faktin se isha i pakënaqur. Opozita nuk arrinte të artikulohej bindëse ndaj mënyrë se qeverisjes së atëhershme. Ajo që ishte shumë shqetësuese dhe që po e vuajmë edhe sot, ishte fakti që zoti Rama në çdo nismë, në çdo ide karakterizohej nga një konfuzion dhe isha shprehur tekstualisht se idetë e zotit Rama nuk kanë fillim, mes dhe fund.

Sokol Balla: Atëherë pse qëndruat me të?

Vangjel Dule: Kjo pyetje shtrohej atëherë, por edhe sot. PBDNJ ishte në një pozicion detyrim-përcaktimi në bashkëpunimet e veta elektorale. Ishte larguar nga PD. Domosdoshmërisht duhej që të nënshkruante dhe të përfshihej në një koalicion sepse sistemi zgjedhor është penalizues për forcat politike të dimensionit të PBDNJ.

Sokol Balla: Këto ua ofronte edhe partia tjetër e madhe pak a shumë.

Vangjel Dule: Të gjitha ato që thashë për largimin nga PD ishin fenomene që ishin në shpalosjen e tyre maksimale. Njëri prej përfaqësuesve të PBDNJ ishte ministër që u largua nga PBDNJ, ishte ministër në qeverinë e PD dhe tjetri ishte deputetë. U larguan nga PBDNJ dhe nuk ekzistonin kushtet as për të biseduar për një bashkëpunim të mundshëm paraelektoral. Rrjedhimisht, PBDNJ duke mos patur alternativë tjetër dhe mos harroni se atëherë u negociua në mënyrë shteruese me zotin Meta për krijimin e një poli të tretë, i cili mesa zhvillimet treguan më vonë ishte i pamundur në atë periudhë kohore. U ezauruan të gjithë mundësitë atëherë. Pra kemi bërë si PBDNJ të gjitha përpjekjet që lejoi luajaliteti dhe konjukturat e përgjithshme dhe nuk pati një alternativë tjetër.

Sokol Balla: Cili ishte momenti kur raporti me Ramën dhe koalicionin ndryshoi që nga afrimi në 2009? Cili ishte momenti pas 2013, kur gjërat përfundimisht morën një drejtim tjetër?

Vangjel Dule:  Më shqetëson shumë hipokrizia dhe nuk mund ta konceptoj që në një moment kur jam në nevojë dhe kam të domosdoshme mbështetjen e një personi të jem krejt i ndryshëm dhe në momentin që s’më duhet më kjo mbështetje, të jem 180 gradë i kundërt. Periudha mars-qershor 2013 ishte një leksion shumë i hidhur për mua. Pashë tek drejtuesit e PS, nga qëndrime që ishin të papranueshme për mua, lutëse dhe menjëherë pasi konsolidoheshin në pozita superioriteti, në situata krejt të kundërta zhvlerësuese dhe aq më tepër në situata me tendenca të qarta për të dëmtuar, minuar përpjekjet dhe rezultatin elektoral të PBDNJ, apo përpjekja përfundimtare për ta lënë në mënyrë artificiale përmes shtrembërimit të vullnetit edhe jashtë Parlamentit. Nuk mund t’ua fsheh. Është fakt pak i thënë që zgjedhja ime në Parlamentin aktual i kushtohet ndërhyrjes në momentin e duhur të ish-ambasadorit amerikanë dhe zonjës së nderuar kryesuese e misionit të OSBE/ODIHR. Në një qendër numëruese votash, ku PBDNJ ishte e papërfaqësuar, as me vëzhgues, votat e PBDNJ ishin plaçkë këmbimi mes dy kampeve të politikës. Ishte pikërisht qendra e numërimit të votave në Ksamil, ku ka edhe numrin më të madh të votave të veta PBDNJ.

Sokol Balla: Si ka mundësi që ju nuk kishit vëzhgues atje?

Vangjel Dule: Nuk kishim vëzghues sepse koalicionet kanë të drejtën e emërimit të tre vëzhguesve, krahas anëtarëve të grupeve të numërimit dhe anëtarëve të ZAZ. PBDNJ kishte marrëveshje me zotin Rama, pra me Ramën jo me PS, sepse ishte po ai më pas që nuk iu përmbajt kësaj marrëveshjeje. PBDNJ është e natyrshme që aty ku ka mundësi të konsiderueshme dhe të mirëqëna për të zgjedhur deputet, të kishte përfaqësues në komisione. I propozuar, sepse pushoi cilësia e të qënit përfaqësues i PBDNJ, zoti Jani Jani ndoqi opozitën dhe dha dorëheqjen si anëtar KQZ pas shkarkimit të zotit Muho që ishte i paligjshëm dhe mos harroni, që edhe zoti Berisha u pozicionua pozitivisht dhe me ironi ndaj lëvizjes së PBDNJ. Mesa duket, zoti Berisha e dinte mentalitetin mbizotërues të PS më mirë se unë, nuk kishte iluzionin që kisha unë.

Sokol Balla: Pra ju thoni që kishte përpjekje në këtë qendër numërimi në Ksamil të qëllimshme nga përfaqësues të koalicionit ku ju bënit pjesë për të hequr mandatin tuaj?

Vangjel Dule: Të qëllimshme dhe të organizuara dhe pasi kjo u bë e pamundur atëherë në të gjitha strukturat e PS kaloi udhëzimi se Vangjel Dulen e zgjodhi PS se nuk zgjidhej në një kohë që votat e PBDNJ në rang koalicioni, merrnin mandatin e katërt dhe në rastin më të keq të pestë. Së pari ishte përpjekja për të eleminuar dhe së dyti, pasi nuk u arrit e para, filloi denigrimi.

Sokol Balla: Reforma administrative dhe afrimi i PDIU-së në koalicion…

Vangjel Dule: Kemi disa zhvillime të tjera para këtyre. Është formimi i kabinetit qeveritar. Pati një marrëveshje në kuadër koalicioni që partitë që do të arrinin numrin e 10 mijë votave në rang kombëtar do të përfaqësoheshin në kabinet. PBDNJ ishte shumë më tepër se kaq, dhe jo vetëm kjo, por nga ana ime ekzistonte e gjithë toleranca që nëse do të kishte një pjesëtar në kabinetin qeveritar, nga radhët e minoritetit grek, edhe jashtë PBDNJ do të isha dakort. Ajo nuk është politikë partiake, ajo është një politikë shtetërore. Më thoni një vend ku nuk ka në rang ministri përfaqësuesin e një minoritetit të nivelit të minoritetit etnik grek në Shqipëri. Është hera e parë që pas vitit 1990 që ndërmerret një hap i tillë.

Sokol Balla: Si e shpjegoni këtë transformim të raporteve të Edi Ramës, qoftë me minoritetin grek dhe qoftë edhe me Athinën, pasi në të shkuarën nuk më rezulton që këto raporte të kenë qenë të këqija, përkundrazi?

Vangjel Dule: Ka një shprehje që e trashgëgojmë që nga bota klasike greke që thotë “pushteti e tregon burrin”. Zoti Rama nuk ka qenë asnjëherë në pushtet. Ishte në kërkim të pushtetit dhe ishte 180 gradë i ndryshëm nga Edi Rama në pushtet. Ky është një realitet të cilin na u desh përvoja e hidhur e këtij bashkëpunimi që ta mësojmë edhe ne. Do më faturojnë naivitet në këtë rast? Jo! thjesht, vazhdoj t’i qëndroj bindjes time, se ky vend duhet t’u qëndrojë fort vlerave dhe parimeve pavarësisht se ato përkohësisht mund të mos të të shpërblejnë me ato që pret.

Sokol Balla: Pra, ju thoni që Edi Rama në opozitë ishte një kozmopolit dhe në pushtet u kthye në nacionalist.

Vangjel Dule: Ishte kozmopolit i shtirur dhe nacionalist i shtirur. Nuk e ka as njërën, as tjetrën në vetvete. I adopton në bazë të interesit të ditës.

Sokol Balla: Ky interes i ditës ishte edhe afrimi i PDIU-së për reformën administrative.

Vangjel Dule: Afrimi me PDIU-në justifikohet me mungesën e numrave për reformën territoriale, por nuk është kjo. Kryeministri i vendit i kishte të garantuara votat për reformën administrative dhe territoriale dhe të mos harroni se si kryetar i PBDNJ isha i pranishëm në ceremoninë e çeljes së procesit për reformën dhe mbështetës i saj. Në mungesë të opozitës nisi ky proces dhe prania e PBDNJ, që shquhet për ekuilibra, ishta një aset për qeverinë Rama dhe në mënyrë shumë konstruktive parashtruam disa variante që do të garantonin respektimin e të drejtave të minoriteteve në Shqipëri dhe të minoritetit grek në veçanti. Deri në momentin që PBDNJ shpresonte që këto do të merreshin parasysh në produktin përfundimtar, në asnjë moment nuk i kishte lënë zotit Rama të nënkuptonte dhe as e kishte ndërmend të mos e votonte. Votat ishin aty. PS, LSI dhe PBDNJ kishin plot 85 vota në atë moment dhe zoti Rama, duke pasur për zgjedhje të veten që t’u shmanget angazhimeve të marra në kuadër marrëveshjesh dhe të krijojë konjuktura politike që nuk i faturojnë atij përgjegjësi, la një aleancë të vjetër dhe krijoi një aleancë të re, pa marrë as aty angazhime që do t’i krijonin probleme në të ardhmen. Me zotin Meta nuk kishte mundësinë  numerike që të bënte të njëjtën lojë, pavarësisht se dëshirën mund ta kishte shumë më të madhe sesa me PBDNJ.

Sokol Balla: Thjesht nuk mundet thoni ju?

Vangjel Dule: Dëshirën do ta kishte shumë më të madhe dhe kjo është e dukshme, por mundësitë janë shumë më të pakta.

Sokol Balla: Duket se afrimi i PDIU, në fakt acaroi marrëdhëniet me ju, ka futur pak tensione edhe në marrëdhënien e Ramës me Metën.

Vangjel Dule: Unë nuk fshihem dhe me zotin Rama na dallon edhe diçka tjetër. Nuk e kam iluzionin se duke futur kokën në rërë nuk më shohin të tjerët. Zoti Rama kujton se duke futur kokën në rërë i fshihet realitetit. Kisha një problem si Vangjel Dule, politikan. Nënkryetar i Parlamentit ishte një post që e pranova pa miratimin tim të plotë. Pasi dështoi faza e parë e përfaqësimit në Qeveri, u arrit një marrëveshje me këmbënguljen e Ramës e nivelit të dytë, ku këmbënguli që unë të angazhohesha si nënkryetar i Kuvendit dhe përfaqësimi i PBDNJ do të ishte shumë i gjerë në nivele të tjera politike dhe kjo nuk do të realizohej nëse unë nuk do të pranoja të bëhesha nënkryetar i Kuvendit. Pra, kërkonte në një farë mënyrë të kompensonte në opinionin publik vendas dhe ndërkombëtar sidomos,  atë gabim, ose lëvizje tendencioze që kishte bërë. Me ardhjen e zotit Idrizi si kandidaturë për nënkryetar i Kuvendit, unë isha në një dilemë morale në kuadrin e politikës. Çfarë është posti i nënkryetarit? Është një vend honorifik, pa asnjë kompetencë thelbësore, por të paktën gjatë gjithë jetës sonë parlamentare aty kanë shërbyer persona të nderuar. Ne kemi një fenomen, kriminalizimin që na çoi në domosdoshmërinë e dekriminalizimit. Kemi merkaton parlamentare, një deputet që sot zgjidhet me një forcë politike, se ka problem që nesër të kalojë në një forcë politike dhe pasnesër të rikthehet në forcën politike që u zgjodh ose të zgjedhë një forcë tjetër. Zoti Idrizi ka qenë prototipi i këtij tregu. Në 2009 u zgjodh deputet në Partinë Socialiste. E braktisi për të vajtur në një parti që sapo u formua.

Sokol Balla: Të dy keni patur të bëni me zotin Rama. Edhe zoti Idrizi u largua atëherë për një situatë të ngjashme me ju. Pra, mqs ju kaluat të njëjtën përvojë, nuk duhet të paragjykoni të tjerët.

Vangjel Dule: Ne merremi me fenomenin. Në 2013, kryetari i një partie, zgjidhet deputet me flamurin e PD, në listat e PD dhe në 2015, largohet nga PD që e kishte zgjedhur për t’u bërë nënkryetar i Parlamentit i propozuar nga PS. Për mua këto janë fenomene të papajtueshme me moralin politik.

Sokol Balla: Nuk ka të bëjë me moralin politik. Ka gjithmonë deputetë që ndryshojnë kahe, aq më tepër kur ftohen nga dikush tjetër.

Vangjel Dule: Varet nga struktura e vlerave të gjithësecilit dhe është ndryshe që një herë në jetën tende politike të ndodhë një zhvillim i tillë dhe është tjetër gjë që çdo gjashtë muaj ke një zhvendosje nga njëri krah në tjetrin. Për të mos i rënë në qafë zotit Idrizi, unë nuk mund të bashkëjetoja me këtë fenomen në të njëjtën pozitë parlamentare.

Sokol Balla: Mos më thoni që kjo është e vetmja arsye…

Vangjel Dule: Plus arsyeve të tjera. Por deri më tani, po flasim për një sërë arsyesh të marrëdhënieve me PS.

Sokol Balla: Kryetari i Kuvendit është përfaqësues i një partie që e ka kthyer në zyrtare kalimin nga një koalicion në koalicionin tjetër gati-gati në një të drejtë hyjnore. Unë mendoj që nuk është ky problemi. Duhet të jeni edhe ju të sinqertë. Me zotin Idrizi ju u ndajnë gjëra të tjera.

Vangjel Dule: Ajo është e njohur, por të mos fragmentarizojmë argumentin. Pra, 2014 kishim reformën territoriale dhe unë nuk ika pas reformës, por qëndrimi i PS kundër PBDNJ erdhi duke u përshkallëzuar dhe me ardhjen e Idrizit në postin e nënkryetarit dhe me afrimin e zgjedhjeve ishte lëvizja më e duhur që PBDNJ të shprehte këtë pakënaqësi në mënyrën më demostrative. Tani në lidhje me PBDNJ dhe PDIU. Nuk e pranoj se ne merremi me partinë në fjalë. Më gjeni një deklaratë dhe të vetme ku i kundërvihemi PDIU apo ndonjë partie tjetër në Shqipëri? Partitë politike kanë politikat e tyre, kanë programet e tyre dhe unë nuk mund të bëhem pjesë e politikave ekstremiste dhe shoviniste.

Sokol Balla: Megjithatë, ju jeni një politikan që…

Vangjel Dule: Më vjen keq që e thoni që PBDNJ ka lëvizur nga njëri kah në kahun tjetër.

Sokol Balla: Nuk e thashë këtë. Ju, gjithmonë keni lëvizur përpara, jo pas. Por ju nuk mund ta nxirrni këtë argument sepse prej 2013 deri kur u larguat në 2016, ju kryetar të Kuvendit kishit zotin Meta që në një farë mënyre e ka kthyer kalimin nga njëri koalicion tek tjetri në një të drejtë hyjnore. Pra, ajo që doja të thoja është se nuk mund të ishte ky si argument për largimin nga posti i nënkryetarit të Kuvendit. Ju dhe zotin Idrizi ju ndajnë gjëra të tjerë. Këtë po thoja.

Vangjel Dule: Ka shumë gjëra që na ndajnë. Janë filozofitë e partive që janë krejtësisht të kundërta.

Sokol Balla: Jeni një politikan që keni arsyen dhe logjikën armë shumë të fortë. Ju thoni që ecin në kahe të kundërta. Të vdekurit janë të vdekur, zoti Dule, janë çamë apo grekë dhe përse paskan të drejtë grekët dhe nuk paskan të drejtë shqiptarët e Çamërisë të kenë varrezat e tyre në zonat që sot janë të administruara nga shteti grek?

Vangjel Dule: Nuk mund të më faturoni mua qëndrime të tilla. Të drejtat e njeriut janë universale. Tani flasim për politika.

Sokol Balla: Jo, se i quajtët ekstremiste. Nuk është ekstremiste të duash t’i japësh varrin dikujt që prehet në një vend ku nuk i gjejnë akoma qetësi eshtrat.

Vangjel Dule: Dëshiroj të jem i qartë dhe të mos i përziejmë gjërat. Kemi të bëjmë me një çështje që i takon historisë dhe unë nuk jam historian. Qëndrimi im është dhe nëse e keni vënë re, këmbëngul që të bëjmë detyrën tonë si politikanë, as si folkloristë dhe as si historinë. Kam huazuar një shprehje shumë të bukur nga ministri i Jashtëm grek, Kotzias që thotë se “historia është e vlefshme, por si shkollë dhe jo si burg”. Çfarë ndodh? Shpesh në vendin tonë kemi forca politike dhe politikanë që janë të ngujuara në histori. Historia as nuk ndryshohet, as nuk parashkruhet dhe as nuk rishkruhet.

Sokol Balla: Po, por ama pasojat e saj mund të korrigjohen.

Vangjel Dule: Unë nuk e di se cila është arsyeja që ushtria, të rënët e së cilës bënë Churchill të thotë që “thonin se grekët luftojnë si heronj, që tani e tutje do të themi që heronjtë luftojnë si grekët”. Vetëm në Republikën e Shqipërisë, pas 26 vitesh demokraci nuk ka një marrëveshje funksionale që kërkon elementaren, gjetjen dhe varrimin e denjë të tyre në respekt të të rënëve në Luftën e Dytë Botërore.

Sokol Balla: Ama vetëm Greqia është vend anëtar i NATO-s që pas më shumë se 75 vitesh mban në fuqi një gjendje lufte me një vend tjetër anëtar të NATO-s.

Vangjel Dule: Nuk më takon që të marr përsipër avokatinë e Greqisë. Ka përfaqësuesit e vet diplomatikë, që e kanë sqaruar dhe ju ishit ai që moderonit një diskutim shumë interesant të dy ministrave të Jashtëm. Njohuritë e mia juridike më çojnë tek përfundimi që argumenti i zotit Kotzias është shumë i saktë. Çfarë tha? Për Greqinë nuk ekziston që nga vitit 1987 ligji i gjendjes së luftës me Republikën e Shqipërisë. Jemi vende anëtare të NATO-s, kemi traktatin e miqësisë dhe bashkëpunimit e fqinjësisë së mirë.

Sokol Balla: Ju e dini që “de jure” ai ekziston. “De facto” sigurisht që jo, por “de jure” ekziston.

Vangjel Dule: …nëse ajo që kemi ndërmarrë ne nuk dëgjohet prej jush, siç artikulohet prej nesh, na thoni të gjejmë mënyrën e duhur të artikulimit, që si artikulimi të jetë i njësuar me perceptimin. Pra, nuk ka në thelb gjendje lufte me Greqinë dhe të gjitha ato aspekte që bëjnë shumë historianë dhe politikanë, që me tendenciozitet, ose që e besojnë vërtet se ka gjendje lufte, atëherë të shikohen këto aspekte, por nuk ka as “de facto” dhe as “de jure” ligj lufte.

Sokol Balla: Në kongresin e partisë tuaj, ku ishte i pranishëm është zoti Rama, besoj ka qenë një nga kontaktet e fundit normale me Kryeministrin?

Vangjel Dule: Kanë qenë edhe disa kontakte të tjera pas këtij, por jemi në një debat që mbetet aktual dhe do dëshiroja të shprehja një dy mendime. Jemi në debatin e reformës në drejtësi, një reformë mëse e domosdoshme dhe në vend që të garantonim një bashkëpunim përtej interesit të ditës, e shndërruam në një debat partiak. Përse jam fajësuar në konceptimin tim për Kryeministrin? Që në momentin që nisi debati, refreni i zotit Rama ishte përdorimi i reformës në drejtësi si argument politik kundër opozitës në kuadrin që “prisni të mbarojmë me reformën në drejtësi, pa keni për të parë juve”. Ky është shërbimi më i keq i mundshëm që një kryeministër mund t’i bëjë një reforme të domosdoshme dhe këmbëngul. Edhe javën e kaluar patëm një debat me ministrin e Brendshëm, në mungesë të Kryeministrit se e ka braktisur Kuvendin, ka një muaj që nuk shfaqet në Parlament, se nuk mund të jetë dhe nuk mund të konceptohet reforma në drejtësi si një reformë e disave kundër disa të tjerëve. Korrupsioni nuk njeh vija ndarëse partiake. Ai është i pranishëm në të gjitha forcat politike, ku më shumë dhe ku më pak.

Sokol Balla: Në momentin që e votuat, pothuajse kishit kaluar në opozitë. Po thoni, që po ashtu është transformuar edhe qëndrimi juaj lidhur me pozicionet e mazhorancës për këtë reformë. Pra nuk mendoni se kjo reformë kështu siç përfundoi është ajo e duhura?

Vangjel Dule: Kjo reformë mund të ishte shumë më e mirë dhe shumë më funksionale. Kalon në disa ngërçe të panevojshme dhe në një moment që i shmanget monitorimit ndërkombëtar kalon edhe në mpirje. Nuk e kuptoj këmbënguljen e qeverisë që në procesin e vettingut të kenë fjalë institucione qeveritare, siç është drejtoria për parandalimin e larjes së parave. Gjëra që duhet të ishin shmangur sepse është e paragjykuar një strukturë qeveritare në vendin tonë sepse në vazhdimësi kanë treguar politika me nuanca të forta të interesit partiak nga burojnë. Rrjedhimisht elemente të tilla do të bënin më funksionale dhe bindëse reformën.

Sokol Balla: T’u rikthehemi pak raporteve të minoritetit grek me qeverinë. Do më lejoni ta nis me 2-3 çështje që lidhen jo më shumë me PDIU-në se më çështjen çame. Deklaratat e Ramës për çështjen çame dhe afrimi me PDIU-në me ftohjen me Greqinë, janë dy çështje rastësore?

Vangjel Dule: Jo. PBDNJ shpesh konceptohet si dora e zgjatur e diplomacisë greke. Nuk ndodh kështu. Keni fakte që flasin. Gjatë periudhës kur u largua nga Berisha PBDNJ, marrëdhëniet mes Greqisë dhe Shqipërisë ishin në një nga fazat më pozitive, edhe gjatë mandatit të dytë të zotit Berisha, kur ne bënim një opozitë shumë të fuqishme dhe të përditshme si PBDNJ, këto marrëdhënie kanë qenë mëse pozitive.

Sokol Balla: Dhe befas vjen marrëveshja e detit dhe anulimi i saj nga Gjykata Kushtetuese me nismën e PS.

Vangjel Dule: Vazhdoj t’i qëndroj mendimit se ankimimi i asaj marrëveshjeje nga zoti Rama, që erdhi me një kohë vonesë, të mos harrojmë se marrëveshja u nënshkrua në prill të 2009, u miratua në Komisionin e Sigurisë Kombëtare, nuk e di se për çfarë arsyesh nuk u diskutua në komisionet e tjera parlamentare, siç parashikon ligji dhe më pas në seancë plenare. Zoti Rama u kujtua për marrëveshjen e detit në muajin shtator, pasi kishte humbur zgjedhjet, pasi nuk kishte reaguar në Komisionin e Sigurisë, ku PS e votoi atë dhe e përdori këtë çështje si një kartë në kuadër të bojkotit të Parlamentit dhe të politikës opozitare më gjerë.

Sokol Balla: Pra, ju nuk i besoni teoritë gjysmë konspirative, të mbështetura edhe nga zoti Berisha, por indirekt edhe nga zoti Kotzias në distancë, që këtu ka një palë të tretë që ka shtyrë zotin Rama?

Vangjel Dule: Besoj se pala e tretë ka qenë e pranishme në frymëzimin…

Sokol Balla: E Turqisë, e Erdoganit?

Vangjel Dule: Në frymëzimin. Kjo del me rregullin e treshit. Në të gjithë rajonin, më gjerë, se politika jonë e jashtme është bërë pak dritëshkurtër me zotin Rama, nuk sheh pak më gjerë dhe nuk i sheh nga kendvështrimi rajonal zhvillimet. I vetmi vend, duke filluar nga Italia, Greqia, Libia, Egjipti, Izraeli, Libani, Siria dhe Turqia, se këto vende ndajnë pellgun e Mesdheut lindor. I vetmi shtet që ka probleme është Turqia. Është i vetmi shtet që marrëveshjen nuk e ka pranuar për interesat e veta. Për mua marrëveshja është ideale në shërbimin më të mirë të interesave të dy vendeve dhe nëse zoti Rama nuk do të ishte bërë pengesë, sot do të shihnim përfitimet e dy palëve në shfrytëzimin e burimeve natyrore dhe këtu të kaloj në një përfundim që është i vazhdueshëm; zoti Rama nuk  ngurron të bëjë një gabim fatal që të integrojë në kuadrin e politikës së tij, qoftë si mazhorancë, qoftë si opozitë në ballafaqimin e përditshëm partiak në vend, të përfshijë politikën e jashtme. Është shërbimi më i keq i mundshëm që mund t’i bëhet interesave të një vendi.

Sokol Balla: Po kur çështje të tilla si çështja çame, në një farë mënyre merr indirekt edhe një konfirmim nga komisioneri Hahn, si e interpretoni këtë?

Vangjel Dule: Nuk ka çështje çame, çështje labe, çështje myzeqare apo kështu me radhë. Këto nuk ekzistojnë as si koncepte jo më si realitete. Nëse ka një problem pronësor, padrejtësi që i është bërë nga një shtet tjetër, bota e sotme e civilizuar ka vetëm një instrument, që është rruga e drejtësisë, i të gjitha niveleve lokale dhe atyre ndërkombëtare. Edhe ne, edhe vende të tjera që na rrethojnë janë në juridiksionin e gjykatës së Strasburgut. Të gjitha ata që kanë pretenduar se mund të kishte çështje të ngjashme në Europë dhe që ishin produkt i pas Luftës së Dytë Botërore, që kanë çuar këto pretendime në Gjykatën e të Drejtave të Njeriut, janë rrëzuar. Po ju kujtoj çështjen e sudetëve në Çeki, me mbështetjen e fortë të Gjermanisë dhe lobimin e saj në gjykatë, nuk u konsiderua si çështje. Rrjedhimisht, nuk i bëjmë asnjë shërbim të mirë këtij vendi në radhë të parë pretendime të kësaj natyre dhe pengojnë ata qytetarë të Republikës së Shqipërisë, që u mjafton përcaktimi qytetar i Republikës së Shqipërisë,  të pretendojnë të drejtën e tyre këto lloj zhurmash që janë karakteristika të fazave të krizës, nisin me to dhe përfundojnë me ciklin e krizës.

Sokol Balla: Domethënë, një gruaje të moshuar 80-vjeçare të cilës i ndalohet të shkojë në Greqi, thjesht sepse ka të shkruar që ka lindur në Paramithi, apo në Parga, kjo duhet të shkojë në Strasburg ta zgjidhë këtë? Nuk mendoni se nga pala greke ky lloj qëndrimi sjell edhe acarime të tilla, që më pas sintetizohen në lëvizje politike. E shikoni Athinën kaq engjëllore në këtë drejtim? Nuk mendoni që Athina duhet të kishte patur një tjetër sens në trajtimin e këtyre çështjeve?

Vangjel Dule: Nuk ka asnjë bazë reale kjo që po diskutojmë.

Sokol Balla: Baza reale është që i refuzohet një numri të caktuar shqiptarësh që të shkojnë në Greqi, kjo është mëse reale.

Vangjel Dule: Armiku i së vërtetës nuk është gënjeshtra, është gjysmë e vërteta. Ka raste që autoritetet greke kanë kthyer qytetarë shqiptarë në kufi. Ka arsye të ndryshme, por një nga arsyet është edhe kjo që përmendet, por jo se përmendet lindja në Pargë apo Gumenicë, por ka patur disa pasaporta që shkruanin vendlindje, përcaktime administrative që nuk ekzistojnë në listën e përcaktimeve administrative të Greqisë dhe çdo shtet depoziton emërtimet administrative zyrtare në OKB. Greqia depoziton të veta në OKB dhe nëse nuk korrespondojnë këto të dhëna me të dhënat e depozituara, krijohet një problem në sistemin që e konsideron të papranueshme.

Sokol Balla: Ju thoni që është problem thjesht teknik?

Vangjel Dule: Është problem vetëm teknik. Para një muaji e gjysmë, ndodhi një zhurmë e madhe pas debatit me zotin Rama, kishte disa kthime në kufi dhe me interesimin individual dhe me një siklet edhe me frikën se mund të jem unë shkaku i krijimit të një situate të tillë pa dashur, iu drejtova drejtorit të pikës kufitare të Kakavijës. Është përiudha e vjeljes së ullirit në Greqi dhe më tha që kemi një fluks shumë të madh qytetarësh shqiptarë që këtë periudhë e shfrytëzojnë për të përfituara. Mes tyre, ka edhe shqiptarë që kanë shkelur afatet e Shengenit. Më garantoi se ushtrojnë tolerancën maksimale të mundshme brenda Shengenit, por nuk mund të shkonin përtej asaj. Por këtu në media, po bëhej zhurmë e madhe se shteti fqinj po hakmerrej për shkak të patriotizmit të shquar të zotit Rama. Duhet të heqim tymnajën që të shohim me realizëm. Nuk ka marrëdhënie që potencialisht mund të jenë më pozitive me vendin tonë, sesa ato me Greqinë, të provuara historikisht.

Sokol Balla: Pse e keni kaq të thjeshtë dhe normale t’i besoni një oficeri apo një punonjësi të doganës greke, kur vjen puna tek ajo që këtu perceptohet si përzënie, apo moslejim i kalimit dhe e keni shumë të vështirë të besoni Kryeministrin e vendit tuaj kur thotë se prishja e ndërtimeve në Himarë nuk ka asnjë bazë tjetër, përveçse është pjesë e një projekti kombëtar të rilindjes urbane?

Vangjel Dule: Para një jave isha në pozitën e kendshme që pasi u publikua raporti i Avokatit të Popullit, të gjitha shqetësimet, një për një, siç janë shprehur prej meje, të gjejnë përligjje ligjore të Avokatit të Popullit. Pra kemi një institucion të shtetit shqiptar që e besoj, që thotë se kemi të drejtë që kemi ngritur shqetësimet e qytetarëve, sepse ne nuk kemi bërë asgjë më tepër sesa kemi përcjellë shqetësimin qytetar. Cila ishte arsyeja? Unë nuk kam lidhje me teoritë konspirative, por jam i bindur që zoti Rama ka një plan në lidhje me Himarën. Tjetërsimin sa më të madh të mundshëm të statusit pronësor në dëm të pronarëve të ligjshëm dhe në favor të interesit dhe interesave të paligjshme të mëdha dhe abuzive.

Sokol Balla: Këtu pranoni që nuk ka një plan me sens nacionalist ndaj Himarës? Një plan për dehelenizimin e Himarës, se në fakt Himara është shqiptare, ju e dini këtë apo jo?

Vangjel Dule: Unë nuk përdor terma dehelenizim, deshqiptarizim. Banorët e Himarës janë ata që secili prej tyre ndihet se është. Ky është parimi që unë i përmbahem. Çfarë po ndodh në Himarë? Kam akuzuar për politika selektive dhe rastis që kushdo që identifikohet si grek është pre e këtyre projekteve dhe planeve dhe viktimë e tyre. në shumicën dërrmuese, por jo absolute, ndërsa të tjerë që nuk kanë të drejta pronësore, nuk janë pronarë, por janë shfaqur si të tillë, kanë një trajtim preferencial. Kjo është ngritur prej meje në Parlament para se të prishen marrëdhëniet me zotin Rama. Kjo histori ka nisur në vitin 2014. I jam përmbajtur parimit jo politika klienteliste dhe selektive. Kemi dy raste, në debatin e fundit me Kryeministrin, kur shtrova çështjen e banorëve të Himarës, më tha “zoti Dule, mos më faturoni mua ndërtimet e Kokëdhimës që nuk janë ndërtuar gjatë kohës që kam qenë unë Kryeministër”. Në Qeparo, vazhdon ende ndërtimi edhe në kohën që zoti Rama është Kryeministër dhe thotë se janë dhënë lejet pavarësisht se në mënyrë të paligjshme. Po në Vlorë, në Ujin e Ftohtë, pavarësisht se edhe aty ishin dhënë leje në mënyrë të paligjshme u prishën në momentin e parë pas ardhjes në pushtet dhe në Qeparo vazhdojnë ndërtimet. Përse hoteli ishte legalizuar në mënyrë të paligjshme, pa asnjë paralajmërim në mes të natës shkatërrohet, përse shkatërrohet kisha e Shën Thanasit dhe përse këmbëngul me ofendimin se aty ka qenë një garazh, kur aty e tregin edhe historia edhe realiteti se kemi një vend të shenjtë ku edhe sot në themelet e tij janë me dhjetra besimtarë që ndezin një qiri.  Arroganca shkon në përmasa të tilla, shpërfill realitetin, nënvlerëson gjithkend dhe gjithçka dhe provokon edhe ndëshkimin hyjnor.

Sokol Balla: Ndërkohë, ndëshkimi ka ardhur edhe shtetëror duke patur parasysh një pozicion shumë më refraktar që Greqia pati ndaj procesit të integrimit të Shqipërisë, krahasuar me të shkuarën.

Vangjel Dule: Këto janë pasojat e një politike të tillë. Askush që mban postin e Kryeministrit, apo poste edhe më të ulta, nuk sharron degën ku qëndron vetë.

Sokol Balla: Pra ju e quani legjitim pozicionimin e Greqisë sa i përket integrimit këtë herë?

Vangjel Dule: Flasim në terma të përgjithshme, por ta shikojmë pak në detaje. Cili ishte ndryshimi? Kemi patur Greqinë që bënte avokatinë me sistematike se çdo vend tjetër si në NATO ashtu edhe në BE dhe duke marrë si shpërblim paragjykimin, spekullimin dhe mikpritjen e famshme ku ministrin e Jashtëm e presim me rebelime në dyert e Ministrisë së Jashtme.

Sokol Balla: Protestat janë normale në një vend demokratik, aq më tepër për një çështje shumë të ndjeshme për një pjesë të mirë të popullsisë shqiptare.

Vangjel Dule: Jashtë Shqipërisë, diplomatë të huaj e kanë cilësuar si qesharake skenën kur ministri i Jashtëm del të qetësojë gjakrat. Ne nuk mund të lozim.

Sokol Balla: Ju thoni që ishte teatër kjo?

Vangjel Dule: Ishte një teatër i nxitur me urdhër, porosi dhe inskenim të zotit Rama, i cili nisi në kongresin e PDIU-së. Zoti Rama ka një koncept, nëse diçka ndodh, edhe e thotë këtë që për herë të parë në 25 vite u bë kjo, u bë ajo.  Zoti Rama ka një problem, nëse diçka, sado pozitive për vendin nuk i faturohet 100 përqind atij, uron më mirë që kjo të mos ndodhë dhe kjo krijon shumë komplikime. Kemi patur një Greqi që ishte duke ushtruar avokatinë perfekte dhe sistematike në bindjen e veta për fqinjësi të mirë, askush nuk fiton nga disbalancat mes fqinjëve, nga mospërputhjet në zhvillimin e tyre. Të gjithë zërat nacionalistë dolën e thanë që Greqia do të vendosë veton. Patë gjë veton, dëgjuat gjë veto të Greqisë?!

Sokol Balla: Zoti Kotzias foli për kushte shtesë.

Vangjel Dule: Kushtet janë tjetër gjë. Natyrisht, nuk janë kushtet të barabarta me vetot.

Sokol Balla: Jo, por janë kontribues të konceptit të vetos, apo jo?

Vangjel Dule: Ne e bëmë Greqinë nga një avokat të flaktë të çështjes sonë integruese, në një lojtar neutral. Nëse do të kishim të njëjtën avokati sistematike të Greqisë, ne do të kishim çelur negociatat. Është vetë zoti Rama me politikat e veta, i cili i ka çuar marrëdhëniet në hapa mbrapa.

Sokol Balla: U duk sikur midis zotit Bushati dhe zotit Kotzias ishte ndërtuar një raport shumë konstruktiv. A pati realisht negociata për zgjidhjen e problemeve të trashëguara nga historia dhe që befas u prishën dhe u sabotuan në një moment të caktuar?

Vangjel Dule: Nuk di përmbajtjen e bisedimeve të zotit Bushati me zotin Kotzias. Disa herë zoti Bushati më ka thënë në Parlament me shaka që zoti Dule je zhvlerësuar si faktor tërësisht në perceptimet e politikës greke e kështu me radhë. Kjo tregon se pavarësisht se cila është doza e shakasë dhe cila është e seriozes, që marrëdhëniet me zotin Kotzias, ashtu edhe me Venizellos, besoj që përtej asaj që shohim, është shumë miqësore, shumë konstruktive, të ketë edhe një përmbajtje të tillë. Por mos harroni, ne nuk kemi ministra që gëzojnë atributet e anëtarit të mirëfilltë të një kabineti qeveritar. Në Shqipëri kabineti është “One man shoë”, është Rama dhe nëse Bushati ka mundësi që të arrijë diçka, ajo nëse nuk mban vulën e zotit Rama, ajo nuk realizohet.

Sokol Balla: Unë e shikoj që edhe ftohja e raporteve me Greqinë ka ndikuar në largimin tuaj nga koalicioni.

Vangjel Dule: Jeni tërësisht gabim.

Sokol Balla: Vizita e Metës në Athinë, përpjekjet për të korrigjuar diçka në raportin mes dy vendeve, nuk ishin të mjaftueshme që të qëndronit në koalicion?

Vangjel Dule: Ju e ndoqët më shumë interes vizitën e zotit Meta, do të uroja që edhe zoti Rama ta vizitojë Athinën, ose zoti Tsipras Tiranën.

Sokol Balla: Duken të largëta që të dyja.

Vangjel Dule: Nuk do ta gjykoja sepse nuk ekzistojnë pengesa. Zoti Rama bëri çmos që impakti i kësaj vizite, jo vetëm të neutralizohej, por të kthehej në bumerag për zotin Meta. Mos harroni, se me t’u kthyer Meta, patëm një seancë shpërthyese nga të gjitha anët ku në mënyrë të tërthortë akuzohej deri për tradhti. Këto janë inskenime që vetëm zoti Rama dhe fantazia e tij mund t’i realizojë.

Sokol Balla: Fillojmë pjesën e tretë me një koment të zotit Dule për deklaratat e Kryeministrit Rama para zgjedhjes së Donald Trump si President i Shteteve të Bashkuara.

Vangjel Dule: E pabesueshme! E pakonceptueshme! Nuk arrin askush që të nxjerrë një përfundim se pse duhej ekspozimi i kreut të qeverisë së një vendi në atë farë mase. Mos i transmetoni se duke i riparë i shkaktoni një trazirë dhe një përzierje dhe nuk është në favor të vendit një kryeministër i trazuar.

Sokol Balla: Përzierjet personale pak më interesojnë. Ajo që u intereson të gjithëve, pasi ju ishit në SHBA para dhe pas inaugurimit të zotit Trump, mendoni se kjo mund të ketë pasoja për Shqipërinë?

Vangjel Dule: Nuk mund askush të fusë SHBA dhe politikën e saj të jashtme në kostumin e vogël të republikës sonë apo cilësdo republikë dhe se do të ndikohet në politikën e jashtme nga një deklaratë e Kryeministrit Rama apo kryetarit të opozitës. Ajo që duhej të në shqetësojë është sesi ka mundësi, sepse një njeri që bën këtë gjë, mund të bëjë edhe shumë gjëra të tjera. Unë jam i shqetësuar se me vonesë këto ditë u njoha me telegramin e urimit të dërguar nga Kryeministri për Presidentin Trump dhe sërish preferon rolin e strucit. Asnjë fjalë ndjese, fyerje personale dhe nuk mund të…

Sokol Balla: Gjithsesi, zoti Trump i ka bërë ato deklarata, edhe ndaj myslimanëve si President ka marrë disa urdhra ekzekutivë dhe nuk është se nuk ka logjikë në mes në ato që thotë zoti Rama.

Vangjel Dule: Çdo popull zgjedh liderët e vet, se përse është zgjedhur zoti Trump, e dinë amerikanët, siç e dinë shqiptarët se përse është zgjedhur zoti Rama.

Sokol Balla: Dhe ja ku jeni këtu dhe po e kundërshtoni…

Vangjel Dule: Unë jam qytetar i Republikës së Shqipërisë dhe si deputet gjuha ime duhet të jetë e rrumbullakosur duke respektuar etikën dhe rregullat e respektimit të politikës së jashtme kur flas për shtete të tjerë. Ajo që ndesha në Amerikë ishte se “Përse”?

Sokol Balla: Pra, administrata e re ishte në dijeni të kësaj?

Vangjel Dule: Ju keni idenë se Foregin Policy, revista që kishte në faqen e parë hyn në zyrën e çdo kongresmeni, senatori dhe pjesëtari të hierarkisë amerikane? Apo CNN? Ato nuk janë thënë në televizione lokale, por ajo që është e pashpjegueshme është se përse? Cili ishte interesi i Shqipërisë për këto deklarata? Është mania! Njeriu ndihet shumë i madh për realitetin e vogël shqiptar. I percepton ato rrezatimet e tij të përmasave globale dhe ky është problemi.

Sokol Balla: A ishte vizita juaj në Amerikë një vizitë jo si të tjerat? Pra a ishte një vizitë që shkonte edhe me bekimin e kryepeshkopit Anasatas, i cili gëzon respekt dhe influencë në kishën ortodokse greke në Amerikë, kreu i së cilës u pa në rresht të parë, pas kurrizit të zotit Trump gjatë inaugurimit më 20 janar?

Vangjel Dule: Natyrisht nuk ishte si vizitë e të tjerëve. Ndryshe ishte ftuar zoti Meta si kryetar i Kuvendit, ndryshe zoti Basha si kryetar i opozitës, ndryshe ishte zoti Mediu, që ka një marrëdhënie sistematike me pjesëtarë të elitës politike amerikane. Unë thuajse çdo vit jam i ftuar në aktivitetet e një organizmi të caktuar. Isha para dy vitesh në ceremoninë e nderimit dhe pata rastin dhe fatin të takohem me ish-zv.presidentin Biden në Nju Jork. Kisha mundësinë që të isha i pranishëm edhe në inaugurimin e zotit Trump edhe në disa takime me kongresmenë dhe pjesëtarë të administratës së re të njihem. Po pyesni nëse ishte me bekimin e kryepeshkopit. Në asnjë rast, nuk ka asnjë mundësi! Është një njeri në mentalitetin e të cilit nuk ekziston elementi politikë.

Sokol Balla: Dakort, por ju me kryepeshkopin Anasatas keni raporte personale dhe nuk ka ndonjë gjë të keqe këtu.

Vangjel Dule: Është një fakt që kam patur fatin e madh të jem nga ndihmësit e tij gjatë ngritjes së misionit të tij.

Sokol Balla: Pra këtu nuk ka asgjë tendencioze?

Vangjel Dule: Absolutisht jo.

Sokol Balla: Megjithatë, edhe Top Channel ka raportuar për një person shumë të rëndësishëm, shefin e Stafit, shefin e kabinetit të Donald Trump, Reince Preibus dhe nënën e tij greke. A është ky kontakti i rëndësishëm në administratën Trump që Dule po ndihmon të vendosë me opozitën shqiptare?

Vangjel Dule: Unë nuk ndërmjetësoj për llogari të askujt. Isha për llogarinë time, për shqetësimet e mia, për interesimin tim dhe kënaqësinë time. Isha i ftuar nga një kongresmen, që erdhi edhe në Tiranë në 2014 dhe Kryeministri Rama nuk dënjoi t’i presë, pavarësisht se u dha takim zyrtar ai nuk u realizua. Jam i ftuar nga organizmi që quhet “Legjioni i Arkondëve të Shën Andreas”, ku bën pjesë edhe shefi i stafit. Kisha e Amerikës nuk ka statusin që ka kisha e Shqipërisë, kisha ortodokse e Shqipërisë është një kishë mes 13 kishave të tjera ortodokse të botës, ndërsa kisha e Amerikës është në varësi të Patrikanës Ekmenike të Konstandinopojës.

Sokol Balla: Në një farë mënyrë, këtë influencë pritet që ne ta ndjejmë, apo jo?

Vangjel Dule: Ne besoj se do të kemi, siç kemi patur në vazhdimësi, vëmendjen dhe interesimin për partneritet strategjik të SHBA.

Sokol Balla: Nuk ka rëndësi krahu politik?

Vangjel Dule: Nuk ka. Janë kostume të vogla provinciale që kërkojmë t’i veshim me politika rajonale dhe globale.

Sokol Balla: Është një nga kartat kryesore, megjithëse ende jozyrtare e opozitës ku ju bëni pjesë. I quani edhe qëndrimet e opozitës të vogla dhe provinciale për këtë?

Vangjel Dule: Nuk besoj se pati pritshmëri, me aq sa kam ndjekur nga opozita, se deklaratat e zotit Rama do të përcaktojnë politikat e zotit Trump.

Sokol Balla: Jo, por ka patur dhe ka një pritshmëri të opozitës për një ndryshim të politikës së Uashingtonit ndaj qeverisë aktuale. Këtë nuk mund ta mohoni.

Vangjel Dule: Unë kam pritshmëri që si SHBA ashtu edhe BE të kenë qëndrime më të prera, më të qarta në lidhje me korrupsionin, keqqeverisjen, zgjedhjet e lira, hapat pas në respektimin e të drejtave të njeriut dhe të minoriteteve, mosecjen përpara të reformave që në shumicën e rasteve janë klienteliste, të fragmentarizuara dhe kështu me radhë. Të gjitha këto janë një agjendë dhe të gjithë duan një interesim më të madh, tolerancë më të vogël ndaj këtyre fenomeneve.

Sokol Balla: Çfarë ndryshimi ka qëndrimi i PD nga qëndrimi i PS dhe mazhorancës ku bënit pjesë në çështje që shqetësojnë PBDNJ?

Vangjel Dule: Duhet të jemi të qartë. Për momentin PBDNJ nuk ka lidhur asnjë marrëveshje paraelektorale me askënd. Do të lidhim një marrëveshje, por tani jemi të përfshirë në aksionin opozitar të denoncimit të kësaj situate të zymtë politike, ekonomike, shoqërore në vend dhe kryefjala e këtij bashkëpunimi janë zgjedhjet e lira, të ndershme dhe të barabarta. Çfarë po ndodh? Në vendin tonë, rreth 100 mijë veta janë larguar gjatë mandatit të zotit Rama, në mos më shumë dhe zotëria fërshëllen indiferent sikur kjo nuk ndodh në vendin që qeveris ai, por edhe në atë komunikim që ka, fajin e ka i varfri, fajin e ka i papuni, fajin e ka opozita se ai nuk administron me suksesin që u premtoi qytetarëve kur e votuan dhe nuk arrin që t’i shërbejë vizionit që ata i besuan. Nuk arrin të organizojë zgjedhje të lira dhe të barabarta se nuk dëshiron ta bëjë këtë gjë dhe prapë fajin e ka opozita. E keni vënë re argumentin e gjithë periudhës së fundit? Nuk krahasohet asnjëherë me veten. Gjen periudha të qeverisë Berisha, aq më tepër u referohet atyre të mandatit të parë.

Sokol Balla: Mendoni që zoti Basha do të ishte një kryeministër më i mirë sesa ky aktual?

Vangjel Dule: Nuk jam nga ata që mendojnë nga mëngjesi deri në darkë se çfarë kryeministri mund të bëhet një individ. Nëse dhe në një moment pa dashje, u drejtova qytetarëve shqiptarë me një indinjatë, që për aq kohë sa do të mitizojmë njëshin, cilindo njësh do të jemi të destinuar që të vuajmë këtë mitomaninë tonë. Duhet të ngremë një sistem vlerash, duhet të ngremë sistem parimesh ku asnjë njësh nuk  mund të luajë politikat e veta.

Sokol Balla: Dhe shikoni që kampi ku jeni atashuar, i ka premisat për të ngritur një sistem të ri vlerash, aq më tepër që kryetari i saj, nga paragjykimet që ekzistojnë, është se ai është hije e ish-kryetarit, ndaj të cilit ju keni patur divergjenca që ju kanë shtyrë të largoheni prej tij?

Vangjel Dule: Kam bashkëpunuar me zotin Nano, me zotin Berisha për periudha kohore më të gjata dhe po aq e gjatë ka qenë edhe me zotin Rama dhe në periudha më të shkurtra me zotin Majko dhe zotin Meta. Asnjë situatë nuk mund të krahasohet me zotin Rama. Është më e keqja e të gjitha varianteve. Për mua çelësi i suksesit në koalicion është dialogu. Që nga momenti që nuk ekziston dialogu, nuk mund të kesh asnjë sintezë. Në politikë pa sinteza nuk mund të ecet. Ne kemi një improvizim në çdo aspekt të politikës së vendit. Iu referuam shumë gjatë politikës së jashtme, por huazuam nga Davutoglu sloganin “zero probleme me fqinjët” dhe sot kemi probleme me të gjithë fqinjët. Krijimi i 300 mijë vendeve të reja të punës, jo vetëm që nuk u krijuan, por po humbasim vazhdimisht vende pune.

Sokol Balla: Janë të gjitha këto argumente që do t’ju shtyjnë edhe ju të merrni pjesë në protestën e 18 shkurtit të opozitës?

Vangjel Dule: Situata është dramatike në lidhje me zhvillimin e zgjedhjeve. Nuk mund të ketë zhgënjim më të madh për mua personalisht në këtë rast, që njeriu që mbështeta në lëvizje ekstreme për votën e lirë. Në momentet aktuale kemi dy variante, ose do të shkojmë tek votimi dhe numërimi elektronik, të zhveshur nga militantët që nga komisionet zgjedhore, ose do të shkojmë me një qeveri gjithëpërfshirëse, garanci tjetër për zgjedhje të lira nuk ka.

/ Top Channel

Komunikatë për shtyp të Degës së PBDNJ-së në Himarë, si edhe të Organizatës OMONOIA aty, lidhur me shqetësimet e tyre për vazhdimin e përpjekjeve të grabitjes së pronave komunitare, kishëtare dhe manastiriale, nga persona me interesa të errëta dhe të lidhur me pushtetin. Komunikatë për shtyp të Degës së PBDNJ-së në Himarë, si edhe të Organizatës OMONOIA aty, lidhur me shqetësimet e tyre për vazhdimin e përpjekjeve të grabitjes së pronave komunitare, kishëtare dhe manastiriale, nga persona me interesa të errëta dhe të lidhur me pushtetin.

Komunikatë për shtyp

 

 

Përcjellim komunikatën e Degës së PBDNJ në Himarë, si edhe të Organizatës OMONOIA aty, lidhur me shqetësimet e tyre për vazhdimin e përpjekjeve të grabitjes së pronave komunitare, kishëtare dhe manastiriale, nga persona me interesa të errëta dhe të lidhur me pushtetin. Duke bashkuar zërin e protestës për indiferencën e instancave të ngarkuara nga ligji për të sunduar drejtësia dhe transparenca në një proces kaq jetik sikundër mostjetërsimi i pronës së paluajtshme, si PBDNJ drejtojmë thirrjen tonë që të gjenden rrugë më efikase për përfshirjen e faktorit ndërkombëtar, në veçanti mekanizma të BE-së për përballimin e situatës. Qeveria, jo vetëm qe nuk e zgjidh problemin, por tregon se është e implikuar drejtpërdrejt në masakrimin pronësor të komunitetit të zonës së bregdetit dhe Sarandës.

 

 

 

PBDNJ

DEGA HIMARË

Njoftim për opinionin publik

 

Himarë, më 3 Shkurt 2017

 

Sjellim në sytë e opinionit publik dhe tërheqim edhe një herë vëmendjen e instancave përgjegjëse nga ligji, si edhe të partnerëve ndërkombëtarë akoma një akt të paligjshëm në grabitjen e pronave të paluajtshme, në territorin e Bashkisë Himarë. Para pak ditësh përfundoi edhe gjykimi në apel për njohjen dhe kthimin fizik të një sipërfaqe toke prej 50 dynymësh, si ish pronësi, në zonën Heremec të Nivicës, në emrin e familjes së këshilltarit juridik të Bashkisë Himarë. Një investigim i kujdesshëm i trajtimit të kësaj çështjeje do të sillte në dritë implikimin e Kryetarit të Bashkisë, Avokatit të Shtetit dhe të tjera organe për krijimin e mashtrimit në gjykim nga ana e gjykatave që për nga bëmat e tyre janë shndërruar në problemin bazik të vendit tonë.

Çështja në fjalë bëhet akoma një arsye për të kthyer vëmendjen në trajtimin diakronik të çështjes së pronës së paluajtshme në zonën e Bregdetit. Shumë pranë rastit që denoncojmë është prona e tjetërsuar në emër interesash shumë të errëta e Manastirit të Fjetjes së Tërëshenjtës Mari të Kakomesë. Bëhet fjalë për rastin më tipik dhe ekzemplar për mënyrën sesi grabitet prona e paluajtshme, historikisht e sanksionuar e manastireve dhe komuniteteve në zonë. Indiferenca e instancave shtetërore për të vendosur rregull dhe përparësi në këtë dimension të rehabilitimit të pasojave të

 

shtetëzimit komunist të pronës nuk është e paqëllimshme. Përkundrazi duket qartazi që ish pronarëve, në veçanti komuniteteve, kishave dhe manastireve, do t’u kthehet prona pasi të jetë plotësisht e ndarë mes grupeve që veç të tjerash duan me investime ilegale në toka ilegalisht të përfituara të pastrojnë para të fituara nga veprimtari kriminale të trafikut ndërkombëtar.

Ne ngelemi me shpresë se rasti në fjalë do të trajtohet edhe në frymën e përfundimeve që përmbahen në Rezolutën e fundit të Këshillit të Ministrave të BE-së për Shqipërinë edhe ecurinë e procesit të saj të integrimit, ku lidhur me Minoritetin Etnik Helen posaçërisht i mëshohet dimensionit të mbrojtjes së pronësive të pjesëtarëve të tij.

Bazuar në këto këmbëngulim se duke ngrirë çfarëdo veprimi në këtë sektor, në zonën tonë të synuar nga interesa ilegale, me ekspertizën e faktorit ndërkombëtar të specializuar të bëhet rilevimi i situatës me transparencë dhe sens pozitiv për të vazhduar më tej me anulimin e çfarëdo akti të paligjshëm dhe krijimin e kushteve të nevojshme për zotërimin e ligjshmërisë dhe drejtësisë.

 

Dega PBDNJ – Himarë

 

Dule -Tahirit në Parlament: “Nëse ju toleroni keqbërësit, atëherë ne nuk kemi për t’ju toleruar juve” 02/02/2017 Dule -Tahirit në Parlament: “Nëse ju toleroni keqbërësit, atëherë ne nuk kemi për t’ju toleruar juve” 02/02/2017

Dule -Tahirit në Parlament: “Nëse ju toleroni keqbërësit, atëherë ne nuk kemi për t’ju toleruar juve” 02/02/2017

Contacts and information

Social networks

Most popular categories

Buy This Theme
© 2011 Gadgetine Wordpress theme by orange-themes.com All rights reserved.